Hemels inzicht 53: Tips voor meer inspiratie & het bedenken van nieuwe dingen!

We krijgen die vraag wel eens: waar halen jullie altijd nieuwe inspiratie? En zeker in onzekere tijden vol coronastress, zit je hoofd misschien zo vol zorgen dat het nog moeilijker lijkt om nieuwe dingen te bedenken of creatief te zijn voor je bedrijf. Wel, dan krijg je hier gratis en voor niks zeven tips die voor ons meestal werken. Hopelijk zijn ze inspirerend voor jou!

  1. Begin. Klinkt misschien als een onnozele tip, maar ‘t is wel de meest bruikbare van allemaal. Als je een nieuwe post wil schrijven voor je blog, je posts op sociale media gaat inplannen voor de week die komt of er staat een creatieve opdracht op de planning: begin dan gewoon. Je zal het wellicht wel herkennen dat je jezelf vaak kan betrappen op onschuldig uitstelgedrag: nog een koffietje zetten, die afwasmachine moet dringend leeg of toch nog maar eerst naar de bakker. Om van die tijdrovende feed op sociale media nog maar te zwijgen. Stop met uitstellen, begin!

  2. En wanneer begin je dan precies? Wel het is goed om daar ook even over na te denken. Hou je agenda en je werkplanning eens enkele dagen goed in de gaten. Ga je elke avond gefrustreerd slapen omdat je weer heel veel tijd hebt gestopt in het antwoorden van e-mails, het beantwoorden van telefoontjes of drukke meetings? En was er dus weinig tijd voor rustige ‘creatie’ van nieuwe content, nieuwe ideeën of een tof concept? Dan moet je wellicht die agenda eens goed onder de loep nemen. Wat denk je van elke ochtend het eerste uur reserveren voor de dingen die je echt wil realiseren? Want extra tijd kan je niet maken, er zullen altijd 24 uur in een dag zijn. Maar jij kan wel proberen om baas te worden over die tijd en te beslissen wat je er allemaal mee doet.

  3. En hoe begin je dan? Moet je een tekst moet schrijven voor een artikel, een blog, een document, een verhaal,… Wel begin dan gewoon met het eerste woord en die eerste zin. Niet te veel nadenken, gewoon ergens starten en de woorden laten komen op je scherm of op je blad papier. (Want ja, sommigen zweren bij eerste versies op papier, doe vooral wat voor jou het best werkt.) Maak je bij die eerste versie nog niet teveel zorgen over structuur, opbouw, schrijffouten,… schrijf gewoon. In de tweede fase kan je dan beginnen redigeren en alles beter maken. Maar je hebt wel die eerste versie nodig om te kunnen optimaliseren, toch?

  4. Als je iets helemaal nieuw moet ontwerpen of illustreren, ook dan is dezelfde goede raad van toepassing: begin met een wit blad (of een leeg scherm). Schets of teken vormen, symbolen en objecten die je spontaan associeert met het onderwerp. En laat het dan langzaam verder groeien.

  5. Ja, er is nog altijd corona. Dus nee, het is heel moeilijk om je spontaan te laten inspireren door dingen die je meemaakt, ziet of hoort. Wij hebben ook heimwee naar cultuur in grote zalen, betoverende concerten, lange babbels zonder mondmaskers en zalige avondjes op café. Want ja, al die dingen zijn super belangrijk om een creatieve ziel te voeden. Maar hé, het is 2021 hé. Je kan ook echt op andere manieren inspiratie vinden. Durf jezelf ook een beetje uitdagen, de lockdown zorgt er nu eenmaal voor dat je minder toevallige contacten hebt met inzichten of ideeën die voor jou helemaal verfrissend zijn. Dus zoek een nieuwe podcast, kijk eens naar een programma op televisie dat je nooit eerder zag (liefst over een onderwerp dat je op het eerste zicht niets zegt), lees een boek in een totaal nieuw genre, zoek bewust wat nieuwe mensen om te volgen op socials (en ontvolg meteen hen die jou eigenlijk niet blij maken).

  6. Probeer zelfs in deze bijzondere tijden nieuwe mensen te leren kennen. Moeilijk? Misschien. Maar het kan zeker. Schrijf je bijvoorbeeld eens in voor een online (creatieve) cursus. Liefst eentje met digitale lessen waar je virtueel in een groepje gelijkgestemde zielen terecht kan komen. Je zal zien dat het kan: je heel verbonden voelen met mensen die je alleen online kent.

  7. Maak plezier! We vergeten het soms. Maar als je op zoek bent naar inspiratie, betekent dit per definitie dat je iets aan het creëren bent of dat je op het punt staat om dat te doen. Dus vergeet er niet van te genieten. Want iets nieuws maken is gewoon kei plezant.

Veel succes!

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

Foto: Diego PH, Unsplash

Foto: Diego PH, Unsplash

Hemels inzicht 54: 't is al februari!

Oké, toegegeven het is geen wereldschokkend inzicht dat we hier vandaag willen delen, want een blik op de kalender leert je hetzelfde: het is al februari.

En dat is goed nieuws! Want we zijn weeral een stapje dichter bij een heerlijk lentezonnetje. :)
Maar het is wel belangrijk om er even bij stil te staan, want de eerste maand van 2021 is dus alweer voorbij gevlogen. Dat wil zoveel zeggen dat je, als het goed is, ook al 1/12de van je wilde (ondernemers)plannen hebt gerealiseerd. Dus tijd voor een check, want is dat wel zo?

Als je aan de toekomst denkt, zeker als het over toekomstplannen voor je eigen onderneming gaat, heb je vaak de neiging om dit op vrij lange termijn te zien. Het is lekker veilig om te denken in termen van: ‘over vijf jaar wil ik dit of dat gerealiseerd hebben.’ Of nog een klassieker: je hebt een lijst vol plannen, dromen en ambities voor 2021. Prima!

Maar wat we vaak vergeten is dit: om je jaardoelen te halen of om doelen op nog langere termijn te realiseren, is het belangrijk om die doelstellingen op te knippen in haalbare stukjes. Want er zal altijd iets dringender zijn. Er zullen altijd e-mails zijn die op een antwoord wachten, telefoons die rinkelen of deadlines die gehaald moeten worden. Of het zijn de kinderen die met fantastische (maar lichtjes onrealistische) dromen voor een outfit voor carnaval komen aandraven. En in ‘normale’ tijden zijn er gelukkig ook feestjes die gevierd moeten worden.

Dus, er zal altijd iets dringender zijn. Tenzij je actief tijd maakt voor je eigen doelen. Dat is zo met heel persoonlijke doelen - als je graag een marathon wilt lopen, begin je ook ruim op voorhand te trainen - maar ook met de dromen voor je eigen ‘zaak’. Wat die ook mogen zijn.

Weet gewoon dat er nog nooit iemand op een mooie ochtend is wakker geworden en een super succesvolle business naast z’n bed vond. :)

Daarom vinden we dit eigenlijk wel een inzicht dat de moeite waard is om te delen: het is al februari! Plan dus even tijd in om al even kort terug te blikken op januari:

  • wat ging er goed?

  • wat liep helemaal mis?

  • welke nieuwe contacten heb je (online) gelegd?

  • waar ben je trots op?

  • wat heb je bijgeleerd?

  • welke stappen heb je al gezet om je doelen voor 2021 te realiseren?

Vooral die laatste vraag is niet de makkelijkste, maar wel een belangrijke.
Probeer grote doelen op te delen in kleine, haalbare stapjes en zorg dat je duidelijk weet wat je in deze maand februari moet doen om ‘on track’ te zijn. Het kan helpen om die doelen heel concreet op papier te zetten en boven je computer te hangen. Nog beter? Een vaste blok in je agenda blokkeren om er echt aan te werken die je voor niets of niemand laat wijken.

En nee, dat hoeft niet per se een ondernemersdoel te zijn hé, als jij droomt van een leuk creatief project of je goede voornemen is meer bewegen, maak daar dan tijd voor. Plan er momenten voor in.
En ga voor die droom!

Want ‘t is al februari. :)

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

Wij zijn mega fan van deze Cube kalender'! (https://www.thecubecalendar.com/nl/)

Wij zijn mega fan van deze Cube kalender'! (https://www.thecubecalendar.com/nl/)

Een gezegend 2021!

Het is al de 21ste dag van dit nieuwe jaar, dus hoog tijd om ook hier nog even onze beste wensen te delen én een symbolische dag om 21 dingen waar wij naar uitkijken in 2021 in de kijker te zetten. :)

Want wij hebben eigenlijk heel grote plannen voor dit nieuwe jaar en hopen van jou hetzelfde!

  1. Veel leuk werk. :)

  2. Regelmatig een goed boek lezen. Als je nog op zoek bent naar een goed non-fictie boek dat je even doet nadenken, kunnen we ‘Amerikanah’ van Chimamanda Ngozi Adichie aanraden!

  3. Redenen voor feestjes met bubbels, échte dan! :)

  4. In maart verschijnt normaal gezien een nieuwe editie van het super fijne doeboek van De Schorre in Boom. Super blij dat we hier weer aan mogen meewerken. :)

  5. Veel zon. :)

  6. Nog meer mooie, hartverwarmende acties die we samen met het Berrefonds kunnen realiseren, want ook voor hen blijven we in 2021 met veel goesting werken.

  7. Nieuwe lekkere receptjes om te ontdekken zoals in het boek ‘De snelle bakplaat’ van Rukmini Iyer.

  8. Dat ook in 2021 blije klanten mogen terugkeren naar onze Studio. Een aantal van hen zoals Incana en Atelier Jupe zijn in deze eerste weken van het nieuwe jaar al heel goed bezig. :)

  9. Weekendjes weg met vrienden en vriendinnen, hoe tof zou dat opnieuw zijn!

  10. Fijne samenwerkingen met plezante leveranciers. Wij bouwden intussen een sterk netwerk uit van freelancers waar we graag mee samenwerken. Het is te hopen dat we in dit nieuwe jaar ook terug wat vaker fysiek ergens een koffietje kunnen gaan drinken. Denk jij dat je zelf een project of dienst hebt die mooi zou matchen met ons werk?

  11. Een heus nieuw merk onder de vleugels van onze studio. We zijn druk aan ‘t nadenken over een nieuw project. Maar voorlopig kunnen we er nog niets over vertellen. :)

  12. Veel nieuwe ondernemers die ook in deze vreemde periode de sprong naar een eigen zaak durven wagen. We kunnen alvast delen dat er een aantal toppers zitten aan te komen, want we kunnen in de volgende weken veel nieuws van toffe klanten delen. Een aantal zijn nu druk aan ‘t opstarten, dus nog heel even geduld!

  13. Een nieuwe website voor onszelf. Ook daaraan zijn we al een hele tijd achter de schermen aan het werken (meteen de verklaring waarom hier online niet altijd veel te beleven valt… :)) We mikken nu op april 2021 om te lanceren. (En voilà, dan is er meteen een deadline gecommuniceerd!)

  14. Wij kijken ook al stiekem heel erg uit naar het najaar, want dan verschijnen er bij Uitgeverij Averbode zowel een Leesbeestje (jongste kleuters) als een Leesknuffel (oudste kleuters) als een Vlaams Filmpje (5de en 6de leerjaar) met een verhaal van de schrijvende helft van onze studio. Om maar te zeggen: meteen drie verschillende kinderboeken! Wij kijken dus uit naar het najaar hé! :)

  15. En nog een primeur: in september staat er nog een heel ander boek gepland bij Uitgeverij Pelckmans waar we de komende maanden hard samen aan zullen werken. Misschien kan jij ons daar zelfs nog bij helpen, spannend! :)

  16. Dus hopen wij dat er in november gewoon weer een boekenbeurs is!

  17. Of van die leuke events zoals M-art of beurzen van Mama Baas waar we ons verjaardagenboek en ons Bewaarboek voor tekeningen in de kijker kunnen zetten.

  18. En uiteraard hopen wij op massa’s goed nieuws van alle klanten die we de afgelopen jaren al hebben geholpen met marketingstrategie, branding, copywriting of illustraties. Want niets zo fijn om de merken die je mee hielp lanceren zo te zien groeien.

  19. Wist je trouwens dat ons werk in 2021 ook internationaal gaat? Het boekje van superheld Bobbi viel zo in de smaak dat we het intussen aan het uitwerken zijn in maar liefst zeven talen.

  20. Al zijn we nog heel voorzichtig met te hopen in deze bijzondere tijden: we kijken toch al een beetje uit naar een toffe zomervakantie in goed gezelschap.

  21. En gewoon weer massa’s vergadermomentjes onder ons twee zonder afstand, bubbels, maskers of ander corona-gedoe.

Schermafbeelding 2021-01-21 om 14.08.40.png

Hemels inzicht 53: zoek jouw unieke talent!

We horen het wel eens: ‘wauw, dat is zo tof dat jullie echt iets doen wat jullie graag doen en goed doen. En dan volgt er meestal na een korte aarzeling: ‘ik zou dat ook wel willen, maar ik zou niet weten op basis van welk talent ik een eigen zaak kan bouwen.’

Zullen we dat hier eens even ontkennen dat argument? :)

Want eigenlijk heeft iedereen een bijzonder talent. Iedereen is ergens heel goed in, ook al besef je het vaak niet. Of beter, meestal besef je het gewoon niet. Want vaak is jouw bijzondere talent zo evident, zo natuurlijk voor jezelf dat je er absoluut niet bij stilstaat dat diezelfde taak voor iemand anders net heel veel energie en moeite kost. Je hebt dan een gevoel van ‘ja maar, dat is toch niet bijzonder, dat kan toch iedereen?’ Niet dus.

Er zijn al boeken over vol geschreven, maar hé ‘t is vrijdagavond, je hebt misschien geen zin om vandaag nog een boek te lezen, dus we reiken je even twee theorieën aan om eens over na te denken. Wie weet gaat er wel ergens een belletje rinkelen of een klein vuurtje branden.

  • Volgens Gay Hendricks, een Amerikaanse coach, zouden we allemaal moeten leven en werken in onze zone of genius. Hij schreef in zijn ‘Big Leap’ over het feit dat iedereen wel een bijzonder talent heeft. Sterker nog, het is je belangrijkste doel in het leven dat talent te vinden en in te zetten voor de wereld. Oké, een beetje zweverig en hij schrijft ook nogal Amerikaans, maar er zitten wel een paar heel mooie inzichten in dat boek. Zeker wanneer hij schrijft over zijn theorie over sabotagetechnieken. Kort gezegd: je bent als mens geprogrammeerd voor maar een beperkte hoeveelheid succes en geluk en als alles plots té eenvoudig en te goed gaat, bezitten wij het talent om onszelf te gaan saboteren zodat ons geluksniveau weer daalt tot een aanvaardbaar niveau. Klinkt raar? Wel, ‘t is de moeite dan om het boek eens te lezen! Want het zet je sowieso aan ‘t denken.

  • In Japan hebben ze een prachtig woord voor jouw unieke talent: je Ikigai. Dat is een woord dat je niet echt kan vertalen naar het Nederlands. Je Ikigai zit op het kruispunt van een aantal heel belangrijke assen: wat je het liefste doet, wat de wereld nodig heeft, waar je geld mee kan verdienen en waar je goed in bent. Op het moment dat je echt iets kan vinden dat heel persoonlijk alleen bij jou past en dat precies in het centrum zit van die vier parameters, dan heb je je Ikigai gevonden. Meer lezen? Dit boekje staat ook al een tijdje op ons verlanglijstje, het schijnt een aanrader.

Voor alle duidelijkheid: ‘t is niet dat wij hier alle dagen fluitend achter de computer zitten hé. Maar ‘t is wel de moeite, zeker in tijden van onzekerheid en een wereldwijde pandemie, om eens na te denken over jouw talenten en welke dromen je nog allemaal wilt realiseren de komende jaren.

Succes ermee!

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

Schermafbeelding 2020-10-23 om 16.53.52.png

Hemels inzicht 52: Eerste hulp bij onzekerheid voor ondernemende mama's.

Als je overweegt om je professionele leven een andere wending te geven en aan de slag wilt gaan als freelancer, dan doe je er goed aan om op voorhand even stil te staan bij je eigen sterktes en zwaktes. In een eerdere blogpost verwezen we al eens naar een interessante persoonlijkheidstest. Maar je gaat best ook even bij jezelf te rade of je om kan met onzekerheid. En ja, in tijden van een wereldwijde pandemie is alles onzeker, uiteraard, maar dat bedoelen we niet. Laat ons hopen dat we zo’n crisis maar één keer zullen meemaken in ons leven. Wat we wel bedoelen? De onzekerheid van elke dag.

Want, we schreven er vorige week al over: als freelancer ervaar je veel vrijheid, maar die vrijheid heeft natuurlijk een belangrijke keerzijde: jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe klanten. En tenzij je in een branche zit waar de vraag véél groter is dan het aanbod, zal dat altijd een beetje een zoektocht zijn. Een zoektocht die onzekerheid geeft, met best wat valkuilen onderweg.

Onze drie beste tips:

  • Verwacht het onverwachte (voilà, gratis vermelding van de slogan van De Standaard hier :)). Er zijn soms klanten die mailen voor een offerte, je daarvoor bedanken en dan een hele tijd niets laten horen. Tot ze op een mooie dag in je mailbox zitten om toch een traject op te starten. Maar ook het omgekeerde zal gebeuren: potentiële klanten die super enthousiast zijn bij een eerste kennismaking of telefoontje en dan toch om één of andere reden afhaken. Overkomt elke freelancer. Echt iedereen. De grootste fout die je hier kan maken? Zo’n afwijzing persoonlijk nemen. Want dat is het natuurlijk niet. Het gaat niet om jouw persoon, maar om het aanbod van jouw bedrijfje dat op dat moment niet het juiste antwoord is op de noden van de klant. Niet meer, maar ook niet minder.

  • Ook ver vooruit plannen is niet altijd evident als freelancer. Soms lijkt het een tijdje rustig te worden en maak je een planning om ook eens de tijd te nemen om eens ‘aan’ je bedrijf te gaan werken in plaats van ‘in’ je bedrijf. Je schrijft je in om een aantal webinars te volgen of wilt werk maken van een grondige update van je website om maar iets te zeggen. Wel, de kans is groot dat je mailbox een dag later volstroomt met e-mails van klanten die dringende of spannende nieuwe opdrachten vragen. De grootste fout die je dan hier kan maken? Offer niet altijd al je tijd op voor werk voor je klanten. Het is slim om standaard in je agenda tijd te blokkeren om te werken aan je eigen bedrijf, je eigen opleiding, je eigen kennis. Dat is een must!

  • En uiteraard heb je als freelancer ook financiële onzekerheid. De ene maand is de andere niet en dat is een groot verschil met een stabiel loon bij een werkgever. Het is - zeker als starter - ook niet altijd makkelijk om in te schatten hoeveel je aan het einde van de rit echt zal overhouden, na alle sociale bijdragen, belastingen en andere kosten. De grootste fout hier? Je kop in ‘t zand steken. Echt niet doen. Het is belangrijk dat je boekhouding meer is dan gewoon één keer per kwartaal facturen verzamelen. Zorg dat je een boekhouder kiest die regelmatig de tijd neemt om je dingen uit te leggen zodat je niet voor (on)aangename verrassingen komt te staan. De kans is groot dat je gekozen hebt voor het bestaan als freelancer voor de vrijheid en omdat je iets doet vanuit je passie of je grootste talent. De kans is klein dat je eigen boekhouding bij het lijstje van voordelen staat, bij het afwegen van je keuze voor een bestaan als freelancer. Maar zorg gewoon dat je de financiële kant van je zaak ook voldoende begrijpt en onder de knie hebt. Dat is de enige garantie om op lange termijn te kunnen blijven doen wat je graag doet.

Laatste gouden tip om te onthouden: elke ondernemer is nu en dan onzeker. De ene wellicht meer dan de andere. Maar een beetje onzekerheid en twijfel nu en dan is goed voor je bedrijf. Anders loert roekeloosheid om de hoek en dat brengt meestal niet veel goeds.

Hoe ga jij om met onzekerheid?

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

you got this!