Hemels inzicht 54: 't is al februari!

Oké, toegegeven het is geen wereldschokkend inzicht dat we hier vandaag willen delen, want een blik op de kalender leert je hetzelfde: het is al februari.

En dat is goed nieuws! Want we zijn weeral een stapje dichter bij een heerlijk lentezonnetje. :)
Maar het is wel belangrijk om er even bij stil te staan, want de eerste maand van 2021 is dus alweer voorbij gevlogen. Dat wil zoveel zeggen dat je, als het goed is, ook al 1/12de van je wilde (ondernemers)plannen hebt gerealiseerd. Dus tijd voor een check, want is dat wel zo?

Als je aan de toekomst denkt, zeker als het over toekomstplannen voor je eigen onderneming gaat, heb je vaak de neiging om dit op vrij lange termijn te zien. Het is lekker veilig om te denken in termen van: ‘over vijf jaar wil ik dit of dat gerealiseerd hebben.’ Of nog een klassieker: je hebt een lijst vol plannen, dromen en ambities voor 2021. Prima!

Maar wat we vaak vergeten is dit: om je jaardoelen te halen of om doelen op nog langere termijn te realiseren, is het belangrijk om die doelstellingen op te knippen in haalbare stukjes. Want er zal altijd iets dringender zijn. Er zullen altijd e-mails zijn die op een antwoord wachten, telefoons die rinkelen of deadlines die gehaald moeten worden. Of het zijn de kinderen die met fantastische (maar lichtjes onrealistische) dromen voor een outfit voor carnaval komen aandraven. En in ‘normale’ tijden zijn er gelukkig ook feestjes die gevierd moeten worden.

Dus, er zal altijd iets dringender zijn. Tenzij je actief tijd maakt voor je eigen doelen. Dat is zo met heel persoonlijke doelen - als je graag een marathon wilt lopen, begin je ook ruim op voorhand te trainen - maar ook met de dromen voor je eigen ‘zaak’. Wat die ook mogen zijn.

Weet gewoon dat er nog nooit iemand op een mooie ochtend is wakker geworden en een super succesvolle business naast z’n bed vond. :)

Daarom vinden we dit eigenlijk wel een inzicht dat de moeite waard is om te delen: het is al februari! Plan dus even tijd in om al even kort terug te blikken op januari:

  • wat ging er goed?

  • wat liep helemaal mis?

  • welke nieuwe contacten heb je (online) gelegd?

  • waar ben je trots op?

  • wat heb je bijgeleerd?

  • welke stappen heb je al gezet om je doelen voor 2021 te realiseren?

Vooral die laatste vraag is niet de makkelijkste, maar wel een belangrijke.
Probeer grote doelen op te delen in kleine, haalbare stapjes en zorg dat je duidelijk weet wat je in deze maand februari moet doen om ‘on track’ te zijn. Het kan helpen om die doelen heel concreet op papier te zetten en boven je computer te hangen. Nog beter? Een vaste blok in je agenda blokkeren om er echt aan te werken die je voor niets of niemand laat wijken.

En nee, dat hoeft niet per se een ondernemersdoel te zijn hé, als jij droomt van een leuk creatief project of je goede voornemen is meer bewegen, maak daar dan tijd voor. Plan er momenten voor in.
En ga voor die droom!

Want ‘t is al februari. :)

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

Wij zijn mega fan van deze Cube kalender'! (https://www.thecubecalendar.com/nl/)

Wij zijn mega fan van deze Cube kalender'! (https://www.thecubecalendar.com/nl/)