Hemels inzicht 53: zoek jouw unieke talent!

We horen het wel eens: ‘wauw, dat is zo tof dat jullie echt iets doen wat jullie graag doen en goed doen. En dan volgt er meestal na een korte aarzeling: ‘ik zou dat ook wel willen, maar ik zou niet weten op basis van welk talent ik een eigen zaak kan bouwen.’

Zullen we dat hier eens even ontkennen dat argument? :)

Want eigenlijk heeft iedereen een bijzonder talent. Iedereen is ergens heel goed in, ook al besef je het vaak niet. Of beter, meestal besef je het gewoon niet. Want vaak is jouw bijzondere talent zo evident, zo natuurlijk voor jezelf dat je er absoluut niet bij stilstaat dat diezelfde taak voor iemand anders net heel veel energie en moeite kost. Je hebt dan een gevoel van ‘ja maar, dat is toch niet bijzonder, dat kan toch iedereen?’ Niet dus.

Er zijn al boeken over vol geschreven, maar hé ‘t is vrijdagavond, je hebt misschien geen zin om vandaag nog een boek te lezen, dus we reiken je even twee theorieën aan om eens over na te denken. Wie weet gaat er wel ergens een belletje rinkelen of een klein vuurtje branden.

  • Volgens Gay Hendricks, een Amerikaanse coach, zouden we allemaal moeten leven en werken in onze zone of genius. Hij schreef in zijn ‘Big Leap’ over het feit dat iedereen wel een bijzonder talent heeft. Sterker nog, het is je belangrijkste doel in het leven dat talent te vinden en in te zetten voor de wereld. Oké, een beetje zweverig en hij schrijft ook nogal Amerikaans, maar er zitten wel een paar heel mooie inzichten in dat boek. Zeker wanneer hij schrijft over zijn theorie over sabotagetechnieken. Kort gezegd: je bent als mens geprogrammeerd voor maar een beperkte hoeveelheid succes en geluk en als alles plots té eenvoudig en te goed gaat, bezitten wij het talent om onszelf te gaan saboteren zodat ons geluksniveau weer daalt tot een aanvaardbaar niveau. Klinkt raar? Wel, ‘t is de moeite dan om het boek eens te lezen! Want het zet je sowieso aan ‘t denken.

  • In Japan hebben ze een prachtig woord voor jouw unieke talent: je Ikigai. Dat is een woord dat je niet echt kan vertalen naar het Nederlands. Je Ikigai zit op het kruispunt van een aantal heel belangrijke assen: wat je het liefste doet, wat de wereld nodig heeft, waar je geld mee kan verdienen en waar je goed in bent. Op het moment dat je echt iets kan vinden dat heel persoonlijk alleen bij jou past en dat precies in het centrum zit van die vier parameters, dan heb je je Ikigai gevonden. Meer lezen? Dit boekje staat ook al een tijdje op ons verlanglijstje, het schijnt een aanrader.

Voor alle duidelijkheid: ‘t is niet dat wij hier alle dagen fluitend achter de computer zitten hé. Maar ‘t is wel de moeite, zeker in tijden van onzekerheid en een wereldwijde pandemie, om eens na te denken over jouw talenten en welke dromen je nog allemaal wilt realiseren de komende jaren.

Succes ermee!

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

Schermafbeelding 2020-10-23 om 16.53.52.png