Hemels inzicht 53: Tips voor meer inspiratie & het bedenken van nieuwe dingen!

We krijgen die vraag wel eens: waar halen jullie altijd nieuwe inspiratie? En zeker in onzekere tijden vol coronastress, zit je hoofd misschien zo vol zorgen dat het nog moeilijker lijkt om nieuwe dingen te bedenken of creatief te zijn voor je bedrijf. Wel, dan krijg je hier gratis en voor niks zeven tips die voor ons meestal werken. Hopelijk zijn ze inspirerend voor jou!

  1. Begin. Klinkt misschien als een onnozele tip, maar ‘t is wel de meest bruikbare van allemaal. Als je een nieuwe post wil schrijven voor je blog, je posts op sociale media gaat inplannen voor de week die komt of er staat een creatieve opdracht op de planning: begin dan gewoon. Je zal het wellicht wel herkennen dat je jezelf vaak kan betrappen op onschuldig uitstelgedrag: nog een koffietje zetten, die afwasmachine moet dringend leeg of toch nog maar eerst naar de bakker. Om van die tijdrovende feed op sociale media nog maar te zwijgen. Stop met uitstellen, begin!

  2. En wanneer begin je dan precies? Wel het is goed om daar ook even over na te denken. Hou je agenda en je werkplanning eens enkele dagen goed in de gaten. Ga je elke avond gefrustreerd slapen omdat je weer heel veel tijd hebt gestopt in het antwoorden van e-mails, het beantwoorden van telefoontjes of drukke meetings? En was er dus weinig tijd voor rustige ‘creatie’ van nieuwe content, nieuwe ideeën of een tof concept? Dan moet je wellicht die agenda eens goed onder de loep nemen. Wat denk je van elke ochtend het eerste uur reserveren voor de dingen die je echt wil realiseren? Want extra tijd kan je niet maken, er zullen altijd 24 uur in een dag zijn. Maar jij kan wel proberen om baas te worden over die tijd en te beslissen wat je er allemaal mee doet.

  3. En hoe begin je dan? Moet je een tekst moet schrijven voor een artikel, een blog, een document, een verhaal,… Wel begin dan gewoon met het eerste woord en die eerste zin. Niet te veel nadenken, gewoon ergens starten en de woorden laten komen op je scherm of op je blad papier. (Want ja, sommigen zweren bij eerste versies op papier, doe vooral wat voor jou het best werkt.) Maak je bij die eerste versie nog niet teveel zorgen over structuur, opbouw, schrijffouten,… schrijf gewoon. In de tweede fase kan je dan beginnen redigeren en alles beter maken. Maar je hebt wel die eerste versie nodig om te kunnen optimaliseren, toch?

  4. Als je iets helemaal nieuw moet ontwerpen of illustreren, ook dan is dezelfde goede raad van toepassing: begin met een wit blad (of een leeg scherm). Schets of teken vormen, symbolen en objecten die je spontaan associeert met het onderwerp. En laat het dan langzaam verder groeien.

  5. Ja, er is nog altijd corona. Dus nee, het is heel moeilijk om je spontaan te laten inspireren door dingen die je meemaakt, ziet of hoort. Wij hebben ook heimwee naar cultuur in grote zalen, betoverende concerten, lange babbels zonder mondmaskers en zalige avondjes op café. Want ja, al die dingen zijn super belangrijk om een creatieve ziel te voeden. Maar hé, het is 2021 hé. Je kan ook echt op andere manieren inspiratie vinden. Durf jezelf ook een beetje uitdagen, de lockdown zorgt er nu eenmaal voor dat je minder toevallige contacten hebt met inzichten of ideeën die voor jou helemaal verfrissend zijn. Dus zoek een nieuwe podcast, kijk eens naar een programma op televisie dat je nooit eerder zag (liefst over een onderwerp dat je op het eerste zicht niets zegt), lees een boek in een totaal nieuw genre, zoek bewust wat nieuwe mensen om te volgen op socials (en ontvolg meteen hen die jou eigenlijk niet blij maken).

  6. Probeer zelfs in deze bijzondere tijden nieuwe mensen te leren kennen. Moeilijk? Misschien. Maar het kan zeker. Schrijf je bijvoorbeeld eens in voor een online (creatieve) cursus. Liefst eentje met digitale lessen waar je virtueel in een groepje gelijkgestemde zielen terecht kan komen. Je zal zien dat het kan: je heel verbonden voelen met mensen die je alleen online kent.

  7. Maak plezier! We vergeten het soms. Maar als je op zoek bent naar inspiratie, betekent dit per definitie dat je iets aan het creëren bent of dat je op het punt staat om dat te doen. Dus vergeet er niet van te genieten. Want iets nieuws maken is gewoon kei plezant.

Veel succes!

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

Foto: Diego PH, Unsplash

Foto: Diego PH, Unsplash