Hemels inzicht 51: deze clichés over freelancers zijn (niet) waar.

Ha, dat zalige bestaan als freelancer. Vrijheid, blijheid en helemaal je eigen baas. Hoe zalig is dat! Wel meestal behoorlijk zalig, maar zoals steeds zijn clichés er toch om ontkracht te worden of op z’n minst een beetje genuanceerd. Ziehier zeven clichés die wij vaak horen én onze heel persoonlijke ervaring. Het kan je maar inspireren mocht je ook aan ‘t twijfelen zijn om je ondernemersdroom te realiseren. ;-)

  1. Alles gaat zo goed vooruit!

    Bwa, soms wel, soms niet. Het is inderdaad zo dat je niet meer afhankelijk bent van allerhande goedkeuringen van je plannen of budgetten of investeringen of beslissingen of… maar de keerzijde is dan natuurlijk wel dat je ook helemaal zelf verantwoordelijk bent voor je realisaties. Als je dus begin 2020 een aantal doelen had genoteerd om te halen met je bedrijf, dan is het ook helemaal alleen jouw verantwoordelijkheid wanneer je die doelen niet haalt. En hé, uiteraard was en is er corona, dus het heeft geen zin om al te streng te kijken naar je prioriteitenlijstjes of je goede voornemens voor 2020. Maar die vrijheid en eigen verantwoordelijkheid kan je inderdaad pijlsnelle vleugels geven, maar soms ook niet.

  2. Geen zinloze meetings meer.
    In een grote organisatie zijn ze er met de regelmaat van de klok: meetings. De ene is al interessanter en zinvoller dan de andere. En het kan sterk variëren of je zelf een grote bijdrage kan leveren of nog beter iets kan oppikken uit de meeting waarmee je vooruit kan. Dat is inderdaad een groot verschil als freelancer. Je zit (gelukkig maar) nog regelmatig in (online) meetings, maar die kies je grotendeels zelf. En als je voelt dat je in meetings zit waar je geen meerwaarde bent of hebt, dan moet je wellicht eens kritisch kijken naar je klantenbestand. Want dan zit dat misschien niet meer helemaal goed. ;-)

  3. Je doet wat je echt wil.

    Nog zo’n dooddoener: als freelancer doe je wat je echt wil! Ja, voor een deel is dat zeker waar. Voor een groot deel. Want in het beste geval valt je ondernemersdroom samen met je grootste talent. En dat is zalig. Want dan voelt werken niet meer als een opgave, maar als iets dat vanzelf gaat en waar je van geniet. Huizenhoog cliché en dus ook niet helemaal waar. Want er is nog steeds zoiets als tijdrovende administratie. Maar gelukkig kan je daarvoor anno 2020 alsmaar meer dingen op ‘automatische piloot’ zetten.

  4. Je hebt meer tijd voor je gezin.
    Laat ons vooral zeggen dat je op andere momenten tijd hebt. Aangezien je meestal je eigen agenda kan bepalen, moet je aan niemand vragen of je op tijd aan de schoolpoort kan staan. En dat is best fijn natuurlijk. Vaak kruip je dan ‘s avonds nog wel even achter de computer voor wat extra werktijd, maar als je vooral leuke taakjes op de agenda zet voor die avonduren, is dat eigenlijk ook echt geen straf. In vreemde tijden met corona, thuisonderwijs en lockdown is het uiteraard geen cadeau wanneer je (bijna) altijd thuis aan het werk bent…

  5. Je bent heerlijk onafhankelijk.

    Ja en nee. En gelukkig is er die nee. Je werkt als freelancer natuurlijk niet ergens op een eilandje. Je bent wel deel van de wereld daar buiten en werkt samen met klanten, doet projecten samen met anderen, je hebt leveranciers. En dat is fijn. Want alleen is maar alleen en het is zelfs heel belangrijk om genoeg te investeren in zo’n sterk netwerk.

  6. Je kan overal werken.
    Dat hangt uiteraard van je branche af. :-)
    Maar ja, wat ons betreft: creatieve concepten bedenken, campagnes verzinnen, wervende teksten schrijven,… dat kan zowat overal. De eerste fase - als schetsend op papier - om een logo te maken of illustraties te tekenen is ook flexibel, daarna heb je uiteraard je eigen plekje met professioneel materiaal nodig. En trouwens dat overal kunnen werken, is een zegen en een vloek soms. Je moet opletten dat het niet wijzigt in overal moeten werken. Want dan zit er iets niet goed in je onderneming.

  7. Je werk maakt je echt gelukkig!
    Dat wensen we eigenlijk iedereen toe natuurlijk! Maar als je als ondernemer zelf iets ‘uit de grond stampt’ maakt dat je inderdaad bij momenten extra trots. Er zijn zalige dagen met een mailbox met complimenten van blije klanten, vragen van terugkerende klanten, enthousiaste nieuwe klanten, met positief nieuws van een projectvoorstel. En dan beseffen dat alles gestart is vanuit een kleine droom om er gewoon voor te gaan, dat geeft je inderdaad wel een heel bijzonder gevoel.

Ook zin om de stap te zetten? Dan mag je gerust eens op de (virtuele) koffie komen of ons een e-mail sturen met andere vragen. Onze agenda zit al flink vol dit najaar, maar er kan altijd nog wel een project bij. :-)

foto_blog.png