Hemels inzicht 48: over die gouden ochtendstond

Geen idee hoe het bij jullie zit, maar wij weten nog amper welke dag het precies is. De kids zijn altijd thuis. En uw kot blijft uw kot. Al hoor je ons absoluut niet klagen hoor. De zon schijnt en het is hier best gezellig. Maar uiteraard maken wij ons soms zorgen. Over de gezondheid van mensen die we graag zien. Over hoe lang dit nog zal duren en wanneer we allemaal vrienden en familie terug mogen zien. En ook over de economische gevolgen, uiteraard. Dus ook wij ontsnappen niet aan een dosis gepieker elke dag. En hé, dat is oké. Zolang dat gepieker niet alles gaat overheersen. Daarom stellen we je graag een techniek voor die misschien ook voor jou een interessant experiment kan zijn: Morning Pages.

Morning Pages zijn vooral dankzij Julia Cameron en haar boek ‘The Artist way’ uit 1995 bekend geworden bij een groot publiek. Zonder haar boek en haar hele theorie oneer te willen aandoen, komt het hier op neer: je moet elke ochtend meteen na het ontwaken (dus zelfs voor die eerste kop koffie) drie pagina’s vol schrijven, met de hand. Daarbij gelden een aantal eenvoudige regels (die wel niet zo eenvoudig zijn om strikt te volgen):

  • Niet twijfelen, gewoon schrijven.

  • Je hand mag niet stoppen met schrijven, je doet de hele tijd door.

  • Je mag niets schrappen, je blijft gewoon schrijven.

  • Het maakt niet uit waarover je schrijft, het is wel belangrijk dat je schrijft.

  • Spelfouten en zondigen tegen regels van grammatica mag, je hoeft geen hoogstaande literatuur neer te pennen.

  • Je schrijft gewoon tot je drie bladzijden vol zijn. Je leest ze niet opnieuw, je schrijft gewoon de volgende ochtend opnieuw drie bladzijden.

Uiteraard kan je die theorie naar je hand zetten, maar het is niet voor niets dat er wereldwijd alsmaar meer mensen fan zijn van de techniek van Morning Pages. Het werkt. Een variant op dit soort ‘free writing’ kan wel zijn om bijvoorbeeld met jezelf af te spreken dat je tien minuten aan één stuk zal schrijven. Dan kom je misschien niet aan drie volle pagina’s, maar als je die dagelijkse gewoonte echt kan volgen, dan gun je jezelf ook de voordelen. En dat zijn er veel.

Het bijhouden van Morning Pages helpt je om:

  • Minder te piekeren. Je vertrouwt ‘s morgens vaak al wat onrustige gedachten en onzekerheden toe aan je papier. Dan ben je daar alvast vanaf voor de rest van de dag.

  • Creatiever te zijn. Door jezelf te verplichten om te blijven schrijven zonder na te denken wat je precies schrijft, werkt je brein helemaal anders en kom je op ideeën en pistes die je anders helemaal niet had verkend.

  • Een stil en rustig momentje me-time te creëren. En eerlijk, als je de dag begint met een momentje voor jezelf heb je dat toch al gehad en maakt dat je sterker voor de rest van de dag.

Om maar te zeggen, er zijn weinig redenen om het niet gewoon eens te proberen. En het beste moment om er aan te beginnen is gewoon morgenvroeg. Yes, you can!

En nee, je hoeft absoluut geen schrijver of aspirant-schrijver te zijn om hiermee te starten. Maar uiteraard zijn er mensen die helemaal niets hebben met woorden. Geen nood: dan is er een mooie variant waar veel illustratoren bij zweren: elke dag tekenen. Hier moet je even je eigen ritme vinden. Want het is natuurlijk moeilijker om daar echt een timing op te kleven. Bij schrijven kan je abrupt stoppen na drie pagina’s of na tien minuten, bij een illustratie is dat soms moeilijk. Maar ook hier: probeer het eens. En begin morgenvroeg.

Veel plezier!

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

plush-design-studio-y7GlIdTUOvo-unsplash.jpg