Ondernemende mama les 9: neem tijd om te vieren!

Wij zijn jarig vandaag. 

En met "wij" bedoelen we niet onszelf. De twee Liesbeth'en vieren - hoe kan het ook anders - in dezelfde maand en dat is september. Maar nu is het dus onze studio die jarig is. 
Happy Birthday, Studio Maria. 

Het zou makkelijk zijn om - een tikkeltje gefrustreerd - terug te kijken naar onze ambities van vorig jaar en dan af te vinken wat we gerealiseerd hebben en wat niet. Want eerlijk, natuurlijk is niet alles gelukt. We hebben nog een massa leuke ideeën en projecten in gedachten, maar tijd is een schaars goed. 

Maar 't is leuker om even te kijken naar alles wat wel al lukte. Want mijlpalen zijn er tenslotte om slingers aan op te hangen, dan zullen we dat maar even doen. 

* We hebben een website, een webshop, een blog, social media, een logo, visitekaartjes, een stempel, eigen stickers en een bestickerde auto. Dan ontbreekt misschien alleen nog die tattoo. ;)
* We hebben leuke babbels gehad bij verschillende uitgeverijen en binnenkort mag er een testversie van een boekje mee naar de beurs. 
* We deden leuke opdrachten voor verschillende reclamebureaus. 
* We maakten deel uit van een fijn illustratorencollectief.
* We schreven een heleboel kinderverhalen met lovende reacties. 
* Er ligt een hele stapel werk dat we deden voor fijne klanten en dat dringend mee op onze website moet! (één van de bovenste to do's op dat lijstje). 
* We maakten heel wat ouders blij met het geboortekaartje van hun dromen. 
* We hielpen het fantastische Berrefonds. 
* We maakten ons traject bij Unizo af en hebben dus een businessplan. Jochei. 
* We zitten vol plannen en projecten waar je snel iets van zal merken in onze webshop. Lang leve alle beurzen en events die we bezochten voor een massa inspiratie. 
* We hebben fijne samenwerkingen opgezet zoals met juwelenontwerpster Lynn en die lieve, rustige Lydia van Mimoki. Ook dat helemaal afwerken staat héél hoog op ons lijstje. (sorry, Lydia :)).  
* En last but not least... één van de Liesbeth'en kocht ook nog een huis, onze vijf kinderen zijn allemaal gelukkig en gezond, we hielpen hen met tekenen, fietsen, zwemmen, paardrijden en lezen, we staken onze handen uit de mouwen op school, we planden zo nu en dan wat rust in met manlief, vierden met familie en we genoten van leuke avondjes met vrienden en vriendinnen. 

Dat zijn dus toch een paar slingers. 
En véél zin in het volgende jaar. 

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth  

Studio Maria wordt 1 jaar1.jpg

Ondernemende mama les 8: Lang leve het WK!

En jawel, 't is begonnen. 
Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De eerste goals zijn gemaakt, de eerste wedstrijden gespeeld. En eerlijk, we hebben er geen idee van wie er goed bezig is en wie niet. Maandag zullen we kijken en maken we er ook een sport van om - weliswaar zeer bescheiden - in de driekleur rond te lopen. (lees: zwarte kleren, een rood bloempje in ons haar en een gele armband). Want volgens een aantal huisgenoten hier gaan de Rode Duivels het WK winnen. Dan geloven wij dat graag. 

Maar dat WK is vooral goed nieuws voor de planning. Dat betekent een aantal avonden rustig schrijven, illustreren en deadlines wegwerken omdat manlief toch liever tegen de TV praat. En dat is zeer goed. Gewoon denken dat al die vreugdekreten en "da's zeker da!" en "Komaan, komaan!" voor jou bedoeld zijn en 't gaat een pak sneller vooruit. :)

Weet je wat nog tof is tijdens het WK? 
Een onvervalste vrouwenavond organiseren. Sorry hé, voor onze stereotiepe benadering van voetbal. Maar een maand lang elke avond voetbal kijken dat vinden wij gewoon echt niet meer plezant. :)  

Dus we delen graag onze inspiratie: 

* SWAPPING: Kei leuk, goedkoop en duurzaam! Spreek af met een groep vriendinnen. Iedereen duikt in kleerkasten en schoendozen en brengt alles mee dat niet meer past (bij het lijf of bij de dromen). En dan, showtime! En ruilen of uitdelen maar. 

* LILLI VANILLI: Nodig Lynn van Lilli Vanilli uit bij je thuis en organiseer een gezellige juwelenavond. Geen stijf gedoe, geen lange presentatie. Gewoon passen en proberen en elkaar helpen met het ideale juweel te kiezen. Als gastvrouw krijg je een leuke korting! 

* MAMZEL: Ken je Mamzel al? Ook hier trommel je gewoon een groep vriendinnen op en laat je je verrassen door leuke cadeautjes en hebbedingen. Vaak van kleine, lokale bedrijfjes en met een (duurzaam) verhaal. Zo hebben wij het graag. 

Jammer hé, dat het WK maar een maand duurt. 
Maar ach, tijdens de Tour de France kan er ook nog veel hé. :)

Genieten maar! 

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth  

 

voetbal.jpg

Ondernemende mama les 7: doe elke dag iets liefs!

Onze laatste post is alweer bijna een week geleden. 
't Is druk hier. En dat is leuk, dat is heel leuk. Maar 't is ook een beetje stressie. 

En als je echt stress hebt, dan kan dat wel eens gevolgen hebben voor je humeur, je geduld, je gezondheid, de lengte van 'je lontje',... 

Toch proberen we ons heel erg aan ons eigen motto te houden; de wereld mooier maken begint bij jezelf, dus doe elke dag iets liefs. Dat kan voor jezelf of voor iemand anders. En dat is echt helemaal niet moeilijk: 

* als er over iemand anders een complimentje door je hoofd schiet, spreek dat dan ook uit. Echt iedereen wordt blij van een gemeend compliment! 
* plan elke dag minstens 10 minuten echte me-time. Al is het onder de douche, op de fiets, al schrijvend, tekenend of mediterend, gewoon even de focus op jezelf. 
* Pieker ook eens de goede kant op. Het is makkelijk om je gedachten met je op de loop te laten gaan en allerlei doemscenario's te bedenken. Uitdagender en veel leuker is fantaseren hoe het net wél heel goed zou kunnen gaan. 
* Geef je kinderen ieder persoonlijk elke dag wat onvervalste quality time. Zonder gsm, tv,... in de buurt. Dat zal jou ook echt deugd doen! 
* Doe regelmatig iets voor iemand anders. Ze kunnen altijd helpende handen gebruiken op school, in de sportclub of bij de scouts. 
* Zeg heel nadrukkelijk en bewust goedemorgen en merci tegen al die mensen die haast ongemerkt heel wat voor je doen: de bakker, de vuilnisophaler, de buschauffeur, de postbode, de auto die voor jou vertraagt aan 't zebrapad. 

Je zal zien, het leven is mooier als je lief bent. 
Beloofd! 

Wees gegroet! 

 

de zon!

Ondernemende mama les 6: mogen we dat wel zo zeggen? #girlboss

Oeps. 
Blijkbaar doen we dat hier helemaal verkeerd. Mogen we helemaal niet bloggen als "ondernemende mama" want dat zou niet goed zijn voor ons als vrouwen. Voor de gendergelijkheid. Voor onze kansen op de arbeidsmarkt. 

Allé, zo staat het tenminste te lezen in een artikel dat deze week verscheen op "Quartz @ work" met als titel: "For the love of mothers, stop using the word mompreneur.

Bottemline van het artikel is dat het slecht is voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen om te verwijzen naar vrouwelijke bazen als "momboss" of "girlboss" of ondernemende mama als je wil. En misschien hebben ze wel gelijk. Je zal inderdaad heel weinig blogs vinden over ondernemende papa's, die vinden zichzelf inderdaad wellicht "gewoon" een ondernemer en dan gelukkig ook een papa, maar dan in een heel andere context. Dus ja, wij pleiten schuldig om dit beeld van vrouwelijke ondernemers - die ook mama zijn - mee in stand te houden. Dat bij ons dat "mama-zijn" en dat "ondernemer-zijn" veel meer door elkaar loopt, dat het vaak ook veel minder strikt te scheiden valt. 

Maar hé, is dat slecht? 
Wij zijn er eigenlijk zeker van dat we betere illustraties maken, betere teksten schrijven, betere campagnes verzinnen, betere producten en concepten bedenken nét omdat we mama's zijn. En hoe belangrijk we dat "ondernemen" ook vinden. Hoe blij we ook worden van een fijne klant, een fijne opdracht, aankopen via onze webshop (echt, echt, we zijn dan heel blij!), we worden zeker even blij van een tuin vol spelende buurkindjes, een plakkerige zoen, een gezellige knuffel bij het avondritueel. 

Dus ja, wij zijn ondernemende mama's. 
Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Wees gegroet!   

#girlboss

Ondernemende mama les 5: woensdag!

Woensdag. 

Dat is zo'n dag waarop je wakker wordt en denkt: oh, een woensdag met stralend weer. Misschien heb ik wel tijd voor een tasje koffie in de zon met de krant. Of kan ik rustig met m'n computer buiten in de tuin werken. Want er staat veel op dat lijstje. Veel to do's vandaag. 

En dan stel je 's avonds vast dat je het volgende deed: 

 • Kids naar school gebracht en effe blijven babbelen met een paar andere mama's. 
 • Naar huis wandelen en intussen denken, ik zal snel eerst de was insteken. 
 • Zo gezegd, zo gedaan: was sorteren en alvast één machine laten draaien. 
 • Dan toch die computer open: mails beantwoorden, planning van de studio bijwerken en dan de teksten bij de hand nemen waar je nu aan moet werken. 
 • Bedenken dat de kleine plantjes in de moestuin - waarvan de verwachtingen van de kids bij deze eerste keer heel hoog gespannen zijn (komkommers! paprika! watermeloen!) - toch echt nog wel even water nodig hebben voordat de zon weer genadeloos op dat stukje tuin gaat schijnen. 
 • Telefoon krijgen van een klant. 
 • Dan toch 30 volle minuten concentratie voor die teksten. Leuk! 
 • Post op Facebook en Instagram doen. 
 • Doeme, die was! Snel even gaan ophangen. 
 • Intussen bedenken wat we kunnen eten de komende dagen. Eindeloos variëren met de populaire groenten hier die wél worden gegeten (vandaar die komkommer en die paprika. Duh.)
 • Snel effe naar de Colruyt. De kar overnemen van de ene bevriende mama van school en na een hele tocht doorgeven aan de volgende toffe mama op de parking. 
 • Weer thuis. Gevecht met de diepvries. Ja, die erwtjes en spinazie moeten er echt nog in. Waarom liggen hier zoveel ijsjes? Juist ja, die kids. 
 • Oeps. Bijna te laat, in lichte looppas weer naar school. 
 • Al tikkertje spelend weer naar huis, 't ging verrassend snel vandaag. 
 • Nog wat spullen bij elkaar graaien en kids in de auto. 
 • Snel naar de bakker voor stokbrood. En dan nog sneller binnen in de schoenwinkel, want "mama, je had beloofd dat ik vandaag die nieuwe sletsen kreeg". Maat uitverkocht. Pruilende dochter omdat mama nooit moeite doet voor haar. Duh!
 • Gezellig bij de zus in de tuin. Smoskes eten, kindjes in het zwembadje. Relatieve rust. :)
 • Hup, naar de bewegingsschool - deze week sporten de mama's mee. Op een veld. In de zon. 
 • Klaar. Snel. Naar de crèche, de jongste ophalen en dan koken en samen eten. 
 • Hilarische discussies aan tafel. Iets met de dochter die een paard wil. Ze heeft ontdekt dat dat 2.000 EUR kost. Ze vraagt hoeveel geld we hebben op de bank. Ze krijgt geen antwoord. Ik wil geen paard. 

En dan, zalig, 't is woensdag. 19.30u. 
Ik mag vertrekken naar de dansles. Het wekelijkse uurtje zonder lijstjes in het hoofd. Dat kan niet. Alle concentratie naar wat mijn linkerarm nu moet doen en dan was het iets met het rechterbeen of nee of ja of... ;) 

Om maar te zeggen: woensdag in het leven van ondernemende mama's. Dat is niet de makkelijkste dag van de week. 

Morgen donderdag, er is hoop voor dat lijstje met to do's.  

Wees gegroet! 

 

Schermafbeelding 2018-05-30 om 22.46.25.png