Ondernemende mama les 9: neem tijd om te vieren!

Wij zijn jarig vandaag. 

En met "wij" bedoelen we niet onszelf. De twee Liesbeth'en vieren - hoe kan het ook anders - in dezelfde maand en dat is september. Maar nu is het dus onze studio die jarig is. 
Happy Birthday, Studio Maria. 

Het zou makkelijk zijn om - een tikkeltje gefrustreerd - terug te kijken naar onze ambities van vorig jaar en dan af te vinken wat we gerealiseerd hebben en wat niet. Want eerlijk, natuurlijk is niet alles gelukt. We hebben nog een massa leuke ideeën en projecten in gedachten, maar tijd is een schaars goed. 

Maar 't is leuker om even te kijken naar alles wat wel al lukte. Want mijlpalen zijn er tenslotte om slingers aan op te hangen, dan zullen we dat maar even doen. 

* We hebben een website, een webshop, een blog, social media, een logo, visitekaartjes, een stempel, eigen stickers en een bestickerde auto. Dan ontbreekt misschien alleen nog die tattoo. ;)
* We hebben leuke babbels gehad bij verschillende uitgeverijen en binnenkort mag er een testversie van een boekje mee naar de beurs. 
* We deden leuke opdrachten voor verschillende reclamebureaus. 
* We maakten deel uit van een fijn illustratorencollectief.
* We schreven een heleboel kinderverhalen met lovende reacties. 
* Er ligt een hele stapel werk dat we deden voor fijne klanten en dat dringend mee op onze website moet! (één van de bovenste to do's op dat lijstje). 
* We maakten heel wat ouders blij met het geboortekaartje van hun dromen. 
* We hielpen het fantastische Berrefonds. 
* We maakten ons traject bij Unizo af en hebben dus een businessplan. Jochei. 
* We zitten vol plannen en projecten waar je snel iets van zal merken in onze webshop. Lang leve alle beurzen en events die we bezochten voor een massa inspiratie. 
* We hebben fijne samenwerkingen opgezet zoals met juwelenontwerpster Lynn en die lieve, rustige Lydia van Mimoki. Ook dat helemaal afwerken staat héél hoog op ons lijstje. (sorry, Lydia :)).  
* En last but not least... één van de Liesbeth'en kocht ook nog een huis, onze vijf kinderen zijn allemaal gelukkig en gezond, we hielpen hen met tekenen, fietsen, zwemmen, paardrijden en lezen, we staken onze handen uit de mouwen op school, we planden zo nu en dan wat rust in met manlief, vierden met familie en we genoten van leuke avondjes met vrienden en vriendinnen. 

Dat zijn dus toch een paar slingers. 
En véél zin in het volgende jaar. 

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth  

Studio Maria wordt 1 jaar1.jpg

Ondernemende mama les 8: Lang leve het WK!

En jawel, 't is begonnen. 
Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De eerste goals zijn gemaakt, de eerste wedstrijden gespeeld. En eerlijk, we hebben er geen idee van wie er goed bezig is en wie niet. Maandag zullen we kijken en maken we er ook een sport van om - weliswaar zeer bescheiden - in de driekleur rond te lopen. (lees: zwarte kleren, een rood bloempje in ons haar en een gele armband). Want volgens een aantal huisgenoten hier gaan de Rode Duivels het WK winnen. Dan geloven wij dat graag. 

Maar dat WK is vooral goed nieuws voor de planning. Dat betekent een aantal avonden rustig schrijven, illustreren en deadlines wegwerken omdat manlief toch liever tegen de TV praat. En dat is zeer goed. Gewoon denken dat al die vreugdekreten en "da's zeker da!" en "Komaan, komaan!" voor jou bedoeld zijn en 't gaat een pak sneller vooruit. :)

Weet je wat nog tof is tijdens het WK? 
Een onvervalste vrouwenavond organiseren. Sorry hé, voor onze stereotiepe benadering van voetbal. Maar een maand lang elke avond voetbal kijken dat vinden wij gewoon echt niet meer plezant. :)  

Dus we delen graag onze inspiratie: 

* SWAPPING: Kei leuk, goedkoop en duurzaam! Spreek af met een groep vriendinnen. Iedereen duikt in kleerkasten en schoendozen en brengt alles mee dat niet meer past (bij het lijf of bij de dromen). En dan, showtime! En ruilen of uitdelen maar. 

* LILLI VANILLI: Nodig Lynn van Lilli Vanilli uit bij je thuis en organiseer een gezellige juwelenavond. Geen stijf gedoe, geen lange presentatie. Gewoon passen en proberen en elkaar helpen met het ideale juweel te kiezen. Als gastvrouw krijg je een leuke korting! 

* MAMZEL: Ken je Mamzel al? Ook hier trommel je gewoon een groep vriendinnen op en laat je je verrassen door leuke cadeautjes en hebbedingen. Vaak van kleine, lokale bedrijfjes en met een (duurzaam) verhaal. Zo hebben wij het graag. 

Jammer hé, dat het WK maar een maand duurt. 
Maar ach, tijdens de Tour de France kan er ook nog veel hé. :)

Genieten maar! 

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth  

 

voetbal.jpg

Ondernemende mama les 7: doe elke dag iets liefs!

Onze laatste post is alweer bijna een week geleden. 
't Is druk hier. En dat is leuk, dat is heel leuk. Maar 't is ook een beetje stressie. 

En als je echt stress hebt, dan kan dat wel eens gevolgen hebben voor je humeur, je geduld, je gezondheid, de lengte van 'je lontje',... 

Toch proberen we ons heel erg aan ons eigen motto te houden; de wereld mooier maken begint bij jezelf, dus doe elke dag iets liefs. Dat kan voor jezelf of voor iemand anders. En dat is echt helemaal niet moeilijk: 

* als er over iemand anders een complimentje door je hoofd schiet, spreek dat dan ook uit. Echt iedereen wordt blij van een gemeend compliment! 
* plan elke dag minstens 10 minuten echte me-time. Al is het onder de douche, op de fiets, al schrijvend, tekenend of mediterend, gewoon even de focus op jezelf. 
* Pieker ook eens de goede kant op. Het is makkelijk om je gedachten met je op de loop te laten gaan en allerlei doemscenario's te bedenken. Uitdagender en veel leuker is fantaseren hoe het net wél heel goed zou kunnen gaan. 
* Geef je kinderen ieder persoonlijk elke dag wat onvervalste quality time. Zonder gsm, tv,... in de buurt. Dat zal jou ook echt deugd doen! 
* Doe regelmatig iets voor iemand anders. Ze kunnen altijd helpende handen gebruiken op school, in de sportclub of bij de scouts. 
* Zeg heel nadrukkelijk en bewust goedemorgen en merci tegen al die mensen die haast ongemerkt heel wat voor je doen: de bakker, de vuilnisophaler, de buschauffeur, de postbode, de auto die voor jou vertraagt aan 't zebrapad. 

Je zal zien, het leven is mooier als je lief bent. 
Beloofd! 

Wees gegroet! 

 

de zon!

Ondernemende mama les 6: mogen we dat wel zo zeggen? #girlboss

Oeps. 
Blijkbaar doen we dat hier helemaal verkeerd. Mogen we helemaal niet bloggen als "ondernemende mama" want dat zou niet goed zijn voor ons als vrouwen. Voor de gendergelijkheid. Voor onze kansen op de arbeidsmarkt. 

Allé, zo staat het tenminste te lezen in een artikel dat deze week verscheen op "Quartz @ work" met als titel: "For the love of mothers, stop using the word mompreneur.

Bottemline van het artikel is dat het slecht is voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen om te verwijzen naar vrouwelijke bazen als "momboss" of "girlboss" of ondernemende mama als je wil. En misschien hebben ze wel gelijk. Je zal inderdaad heel weinig blogs vinden over ondernemende papa's, die vinden zichzelf inderdaad wellicht "gewoon" een ondernemer en dan gelukkig ook een papa, maar dan in een heel andere context. Dus ja, wij pleiten schuldig om dit beeld van vrouwelijke ondernemers - die ook mama zijn - mee in stand te houden. Dat bij ons dat "mama-zijn" en dat "ondernemer-zijn" veel meer door elkaar loopt, dat het vaak ook veel minder strikt te scheiden valt. 

Maar hé, is dat slecht? 
Wij zijn er eigenlijk zeker van dat we betere illustraties maken, betere teksten schrijven, betere campagnes verzinnen, betere producten en concepten bedenken nét omdat we mama's zijn. En hoe belangrijk we dat "ondernemen" ook vinden. Hoe blij we ook worden van een fijne klant, een fijne opdracht, aankopen via onze webshop (echt, echt, we zijn dan heel blij!), we worden zeker even blij van een tuin vol spelende buurkindjes, een plakkerige zoen, een gezellige knuffel bij het avondritueel. 

Dus ja, wij zijn ondernemende mama's. 
Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Wees gegroet!   

#girlboss

Ondernemende mama les 5: woensdag!

Woensdag. 

Dat is zo'n dag waarop je wakker wordt en denkt: oh, een woensdag met stralend weer. Misschien heb ik wel tijd voor een tasje koffie in de zon met de krant. Of kan ik rustig met m'n computer buiten in de tuin werken. Want er staat veel op dat lijstje. Veel to do's vandaag. 

En dan stel je 's avonds vast dat je het volgende deed: 

 • Kids naar school gebracht en effe blijven babbelen met een paar andere mama's. 
 • Naar huis wandelen en intussen denken, ik zal snel eerst de was insteken. 
 • Zo gezegd, zo gedaan: was sorteren en alvast één machine laten draaien. 
 • Dan toch die computer open: mails beantwoorden, planning van de studio bijwerken en dan de teksten bij de hand nemen waar je nu aan moet werken. 
 • Bedenken dat de kleine plantjes in de moestuin - waarvan de verwachtingen van de kids bij deze eerste keer heel hoog gespannen zijn (komkommers! paprika! watermeloen!) - toch echt nog wel even water nodig hebben voordat de zon weer genadeloos op dat stukje tuin gaat schijnen. 
 • Telefoon krijgen van een klant. 
 • Dan toch 30 volle minuten concentratie voor die teksten. Leuk! 
 • Post op Facebook en Instagram doen. 
 • Doeme, die was! Snel even gaan ophangen. 
 • Intussen bedenken wat we kunnen eten de komende dagen. Eindeloos variëren met de populaire groenten hier die wél worden gegeten (vandaar die komkommer en die paprika. Duh.)
 • Snel effe naar de Colruyt. De kar overnemen van de ene bevriende mama van school en na een hele tocht doorgeven aan de volgende toffe mama op de parking. 
 • Weer thuis. Gevecht met de diepvries. Ja, die erwtjes en spinazie moeten er echt nog in. Waarom liggen hier zoveel ijsjes? Juist ja, die kids. 
 • Oeps. Bijna te laat, in lichte looppas weer naar school. 
 • Al tikkertje spelend weer naar huis, 't ging verrassend snel vandaag. 
 • Nog wat spullen bij elkaar graaien en kids in de auto. 
 • Snel naar de bakker voor stokbrood. En dan nog sneller binnen in de schoenwinkel, want "mama, je had beloofd dat ik vandaag die nieuwe sletsen kreeg". Maat uitverkocht. Pruilende dochter omdat mama nooit moeite doet voor haar. Duh!
 • Gezellig bij de zus in de tuin. Smoskes eten, kindjes in het zwembadje. Relatieve rust. :)
 • Hup, naar de bewegingsschool - deze week sporten de mama's mee. Op een veld. In de zon. 
 • Klaar. Snel. Naar de crèche, de jongste ophalen en dan koken en samen eten. 
 • Hilarische discussies aan tafel. Iets met de dochter die een paard wil. Ze heeft ontdekt dat dat 2.000 EUR kost. Ze vraagt hoeveel geld we hebben op de bank. Ze krijgt geen antwoord. Ik wil geen paard. 

En dan, zalig, 't is woensdag. 19.30u. 
Ik mag vertrekken naar de dansles. Het wekelijkse uurtje zonder lijstjes in het hoofd. Dat kan niet. Alle concentratie naar wat mijn linkerarm nu moet doen en dan was het iets met het rechterbeen of nee of ja of... ;) 

Om maar te zeggen: woensdag in het leven van ondernemende mama's. Dat is niet de makkelijkste dag van de week. 

Morgen donderdag, er is hoop voor dat lijstje met to do's.  

Wees gegroet! 

 

Schermafbeelding 2018-05-30 om 22.46.25.png

Ondernemende mama les 4: het gaat beter als het klikt. Bis

In onze vorige blogpost ging het over het fijne gevoel als het echt "klikt" met een klant. Als we mee mogen schrijven aan een verhaal dat ons persoonlijk ligt, als we voelen dat we voor fijne mensen het verschil kunnen maken. Dat maakt ons blij. Dat geeft ons energie. 

Maar Studio Maria gaat ook over een andere "klik". Een fundamentele. De klik tussen de twee Liesbeth'en bedoelen we dan. Het toeval schenkt je soms mensen en ontmoetingen waarvan later pas blijkt dat ze je leven zullen veranderen. En daar ben je dan maar best dankbaar voor. 

Daar stonden we dan. In 't zelfde kleedje (de rode en de blauwe variant) met dezelfde krullen en dezelfde naam. Pas later bleek dat we ook voor een deel dezelfde dromen delen. En ook éénzelfde tweede naam. Echt. Maria dus. Vandaar onze Studio. (Studio Liesbeth vonden we een beetje lullig. Toch?). 

En intussen zijn we een paar jaar verder. 
En hebben we ontdekt dat we goed kunnen samenwerken. Dat we elkaar - zeker op creatief vlak - perfect aanvullen en begrijpen. We koesteren onze verschillen. We zijn dankbaar voor onze gelijkgestemde energie. Studio Maria lijkt soms wel een match "made in heaven". 

We kunnen je dat alleen maar toewensen, zo iemand waar het mee klikt.
Want dat is super leuk en dat belooft veel moois voor de toekomst. 

Hoe het ondertussen met de kinderen is? Zeer goed. Danku. 
Iets met waterpistolen en de buurjongens. Een zwembad in de tuin met vriendinnen. En uitgelaten geschater in de zomerzon. We komen er nog op terug. 

Wees gegroet, 

Liesbeth & Liesbeth 

 

Schermafbeelding 2018-05-28 om 21.55.53.png

Ondernemende mama les 3: het gaat beter als het klikt!

Als je één van de Liesbeth'en van Studio Maria al een beetje kent, dan weet je dat wij vrij tot zeer enthousiaste mensen zijn. Wij vinden het zalig om mee te gaan in de plannen van een klant en dan hem of haar te helpen om het allemaal net nog een beetje beter te maken. 

En gaandeweg hebben we geleerd dat dit veel beter gaat - en laat ons eerlijk zijn, dat we het ook veel fijner vinden - al het "klikt". Als we het gevoel hebben dat een product, een branche een verhaal ook echt aansluit bij onze leefwereld. Maar geen nood, die leefwereld van ons is zeer breed. ;) 

We werken bij onze studio dus het liefst voor klanten met een doelgroep die nauw aansluit bij wie we zelf zijn: vrouwen. Jonge gezinnen. De meer "softe" kant zeg maar. Laat ons het zo zeggen: we zouden twee - of drie - keer nadenken als er een high end automerk bij ons zou aankloppen. Dan zouden we nee zeggen. Tenzij het een campagne voor een oranje Maclaren is en er ook maar een kleine kans is dat de middelste zoon daar dan een ritje in mag maken. Dan zouden we misschien toch maar ja zeggen. Maar anders, nee, te ver van ons bed. 

En weet je wat zo tof is? Dat wij al veel geluk hebben gehad en al heel wat klanten hebben mogen helpen waar het enorm mee klikt. En we mogen vaak samenwerken met fantastische mensen. Wij hebben in al die projecten al enorm veel mogen leren. Zoals een tikkeltje meer mindful opvoeden, technieken om onze kinderen al spelend dingen te leren, nieuwe burgerwaarden in 't onderwijs, hoe een personal training werkt, dat thuisverpleging volledig wordt terugbetaald door 't ziekenfonds (écht!), dat duurzaam ook mooi kan zijn en dat we best wat dankbaarder mogen zijn dat onze kindjes er zijn. En dat ze gezond zijn. O ja, en hoe je de perfecte 4/4 cake bakt en dat confituur maken echt een makkie is, dat ook. 

Zalig toch!? 

Als we even enthousiast mogen meewerken aan jouw project, laat iets weten hé! Of als je een ritje in een oranje Maclaren in de aanbieding hebt, dan mag je ook bellen. ;)

Een héél fijn weekend! 

Liesbeth & Liesbeth 

PS: Gewoon omdat het kan, ons geheim van een snelle en super lekkere cake? Die 200gr boter die zet je eerst een minuutje in de microgolfoven. Doe die gesmolten boter dan samen met de 200gr suiker, 200gr bloem en 4 eidooiers in een kom. Vier opgeklopte eiwitten toevoegen en de oven in. Echt, nog geen 10 minuten werk. Beloofd! 

 

leefwereld Studio Maria.jpg

Ondernemende mama les 2: Laat je nooit ontmoedigen!

Lap! 
Hebben we eindelijk een blog en dan vindt de FOD Economie het nodig om exact op dat moment nieuwe regels uit te vaardigen voor social influencers. Voor alle duidelijkheid: Studio Maria is vooralsnog géén social influencer. Verre van. :) Maar 't zou in de toekomst best kunnen dat we op onze eigen blog wel wat willen schrijven over onze eigen producten van onze eigen webshop. En dan zouden we vanaf nu elke post moeten starten met #reclame. Maar een heel klein beetje overdreven, denken wij dan. 

En dat bedachten ze intussen bij de FOD Economie ook, want tegen gisterenavond klonk het al dat de publicatie van de regels "voorbarig" was en dat ze eerst in gesprek zullen gaan met social influencers. Vrij hilarisch, denken wij dan.  
En ook, zolang het nog kan: hier kan je onze shop vinden. :) 

Maar dit is wel een goed voorbeeld van les 2: laat je nooit ontmoedigen

Jij hebt een plan, jij hebt een idee waar je in gelooft, jij ziet het helemaal zitten. 
En dan... 

 • ... begint er een lange zoektocht naar de juiste naam, het passende logo, het beste platform voor je website, de registratie van je merk,... (kunnen we je trouwens allemaal mee helpen! ;)) 
 • ... moet je de keuze maken voor een soort vennootschap en ben je plots de oprichtingsakte aan het nalezen van een BVBA ;).  
 • ... zijn er kapers op de kust die net op 't zelfde moment met hetzelfde product blijken bezig te zijn. Terug naar start! 
 • ... krijg je heel wat goedbedoelde raad van vrienden en familie die je weer helemaal aan 't twijfelen zal brengen. 
 • ... is het weer die dag van 't kwartaal dat er zo'n mail binnenkomt over de BTW-aangifte - écht dat is niet onze sterkste kant, ondanks een geweldige boekhouder - 't ligt echt aan ons.
 • ... denk je dat je nu écht mee bent met al de laatste do's en don'ts op Facebook en wijzigen ze hun algoritme. Again. 

Maar hé, jij kan dat. 
Wij konden het ook en kunnen het nog elke dag. 
Sterker nog, we halen er zoveel voldoening uit (toegegeven soms met een weekje vertraging) en we zijn kweenie hoe dankbaar en blij met onze Studio.

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth  

PS: Deze les is vrij overal toepasbaar, ook als je geen ondernemende ambities hebt. Je mag bijvoorbeeld al uitkijken naar onze blogpost over een kiemende avocadopit. Misschien. Ooit. Wie weet. Iemand tips? 

 

Schermafbeelding 2018-05-16 om 11.30.58.png

Ondernemende mama les 1: Ja, je kan altijd werken, maar Hou het leuk!

De twee Liesbeth'en van Studio Maria zijn samen goed voor vijf kinderen. Om meteen alle verwarring te vermijden: we hebben die kinderen niet samen, er zijn wel degelijk nog twee vaders in het spel. Maar daarover later meer (misschien, als ze dat willen). 

Die kinderen zijn nog klein. En toch worden ze snel groot. 
We hebben zowat alles in huis tussen 7 en bijna 2 jaar. 
Lees: peuterpubers, kleuterkuren en één lezend dametje met een eigen willetje. 

En die kinderen dat zijn onze oogappels, onze lieverdjes, onze grootste schatten van de wereld, onze geschenkjes uit de hemel. Maar als we heel eerlijk zijn: deze studio is misschien wel ons zesde kindje (en ja, dat hebben we dan wel samen - als je wil). 

Dus we willen hier de komende tijd graag wat inzichten delen over hoe het is om een ondernemende mama te zijn, weliswaar bescheiden ondernemend en volop experimenterend. 

Les 1: Ja, je kan àltijd werken.

Enkele voorbeelden:

* tussen 5.00u en 6.30u in het gezelschap van een wakkere peuter, met hulp van Bumba. 
* tussen 22.30u en 23.30u met een wakkere peuter (de andere dan), met hulp van Tik Tak
* overdag, samen aan één tafel met allebei pen en papier om "illustraties" te maken ;) 
* als je vijf minuten met een klant gaat bellen in de tuin kan er niet al te veel gebeuren (ok, die ene keer hadden ze echt een blik Zwanworsten opengedaan en al half opgegeten, serieus!) 
* bij het zoveelste bezoekje aan de bib: de kinderen kiezen boekjes, de mama doet stiekem nog wat inspiratie op
* 's avonds in de keuken terwijl manlief de bokes smeert voor in de brooddozen, kwestie van toch "samen" te zijn. 

Al blijft de winner: een rustig werkdagje zonder kids. ;) 

Maar vooral: wij vinden dat eigenlijk echt niet erg om soms tussendoor nog deadlines te halen. 
Want als werken leuk is, dan voelt dat niet als iets dat moet, maar iets dat mag.

Dus misschien is dat les 1: hou het leuk!

En, voordat jullie je zorgen maken, er zijn nog massa's momenten waarop wij gewoon 100% mama zijn, of misschien zelfs 200%. Want hoe zalig is dat! 

Wees gegroet, 

Liesbeth & Liesbeth 

Studio Maria goed voor 5 kinderen .jpg

En... start!

Voilà. 

We zijn er. Eindelijk. 
Studio Maria heeft vanaf vandaag ook een blog. 't Is dat het moet volgens al die marketinggoeroes voor de optimalisatie van de SEO van je website*. Maar vooral omdat het eigenlijk al lang borrelt en kriebelt om hiermee te starten. Leuk! 

Wat mag je verwachten? 
Wel laat ons zeggen, niet te veel. Want hoe minder je verwacht, hoe leuker en groter de verrassing vaak is, toch?  Voor zij die dat niet goed aankunnen, die onzekerheid, toch een tipje van de sluier. We willen de komende weken en maanden vertellen over wat we zoal doen met onze Studio, welke dromen we nog hebben en hoe het is om een ondernemende mama te zijn. Maar even goed willen we mooie illustraties tonen, tips delen over leuke activiteiten, mooie boeken aanraden en fijne hebbedingen of leuke adresjes promoten. 

Verwacht dus een blik achter de schermen van onze fijne studio.
En laat ons elkaar geen Liesbeth noemen, het zal ook al eens gaan over de leuke en minder leuke kanten van het moederschap. Of over hoogsensitiviteit of zo. Geen nood, wij zijn mee met de trends. ;) 

't is gebeurd. We zijn vertrokken. 

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth  

* Klinkt dit Chinees? Geen probleem. Tenzij je zelf een website van je bedrijf beheert, dan verwijzen we je vriendelijk door naar onze contactpagina. We helpen je graag! 
 

liesbeth&liesbeth