Ondernemende mama les 28: zoek partners!

Het leven als ‘kleine zelfstandige’ vandaag is fijn, boeiend en spannend. Maar soms is het ook eenzaam en maakt het je wat onzeker. Er zijn dagen dat het vlot gaat om nieuwe dingen uit te testen en uit comfortzones te breken, maar er zijn even goed dagen waarop je je afvraagt wat je nu weer allemaal aan het uittesten bent omdat je een atypische opdracht van een klant kreeg (en uiteraard ben jij ook niet goed in ‘nee’ zeggen ;)).

Wel dan delen wij graag een inzicht dat ons zelf al veel heeft opgebracht: zoek samenwerkingen.

Dat heeft een heleboel voordelen:

  • je moet niet alles zelf kunnen of kennen, je kan iemands expertise inroepen voor gespecialiseerde vragen. Uiteraard betekent dit dat je een deel van je inkomsten moet doorgeven aan een leverancier, maar soms is dat nu eenmaal interessanter dan je eigen ‘uurloon’ op te tellen van al die uren dat je iets voor de eerste keer deed of leerde waar je geen plezier uit haalt of waar je toch niet in verder wilt;

  • samen is jullie netwerk groter. En zoals vaak is 1+1 soms 3. Want als een samenwerking met iemand fijn verloopt en iedereen is tevreden, kunnen jullie elkaars expertise ook bij een volgende opdracht inroepen;

  • je leert veel door eens te kijken naar de aanpak, de communicatie, de offertes,… van iemand anders. Soms leer je vooral dat je zelf heel goed bezig bent, soms heb je echt een ‘Aha’-momentje. ;)

  • als je een solo-ondernemer bent kan het al eens leuk zijn om een ‘collega’ te hebben bij het werken aan een opdracht of in contact met een klant.

  • door slimme samenwerkingen op te zoeken met gelijkgestemde zielen, kan je zelf je aanbod groter maken en beter afstemmen op je klanten. En zo creëer je ook meerwaarde, want die klant weet dat hij/zij voortaan voor een totaalpakket bij jou terecht kan.

Als Studio Maria hebben we zelf niet zoveel last van die eenzaamheid, we zijn immers met twee. :)
Maar we zijn wel volop bezig om te bekijken waar we ons netwerk kunnen uitbreiden om klanten beter te helpen. We kennen al toffe fotografen, betrouwbare webmannen en zoeken nog vertalers. En we haalden al veel plezier uit het samenwerken met zeefdrukkers, juweelontwerpers, mindfulnesstrainers, reclamebureaus en uitgeverijen. Niet elke samenwerking moet dus voor de hand liggen! ;)

Kortom, samenwerkingen uitbouwen en elkaars business sterker maken door aanvullende expertises aan te bieden is een slimme strategie!

Denk je dat wij als studio een meerwaarde kunnen bieden aan jouw aanbod? Bel ons dan gerust even op!

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth ,

Schermafbeelding 2019-01-28 om 20.50.10.png