ondernemende mama les 14: vijf tips om te durven starten!

Ben jij een twijfelaar? 

Zou je beginnen als zelfstandige (in bijberoep) of niet? Kan je dat wel? Is dat wel iets voor jou? Dat snappen we helemaal, die twijfels zijn heel normaal. Weet wel dat het vandaag makkelijker dan ooit is om te stoppen met twijfelen. Onze vijf favoriete tips (in willekeurige volgorde): 

1. Facebook. En dan bedoelen we dat niet als tool om je klanten te bereiken (allé ook, maar zorg dat je er niet te afhankelijk van bent, je hebt nu eenmaal onvoldoende vat op de werking van hun algoritme, tenzij je er elke dag fikse advertentiebedragen tegenaan kan smijten en daar gaan we even niet van uit, anders zou je niet twijfelen om te starten, toch?). Wat we dan wel bedoelen? Wel, Facebook is tof om een beetje op de hoogte te blijven van waar je vrienden zoal uithangen, zeker in een vakantieperiode. Maar het kan ook een enorme bron van input zijn. Zoek een aantal groepen en of pagina's in de branche waarin je wilt starten en begin hen te volgen. Zorg maw. voor een inspirerende feed aan berichten en leer wat er leeft. Ben je een vrouwelijke starter (of aspirant starter of gevestigde waarde)? Check dan eens de groep "zekervanhaarzaak". Betalend, maar als je 't ons vraagt: yes, echt de moeite waard! 

2. Een starterstraject. Wij kunnen het traject RoadtoAction van UNIZO aanraden. In een aantal sessies dagen ze je uit om je strategie helder te krijgen, een businessplan op te stellen en krijg je een massa vragen waardoor je beter over je eigen zaak gaat nadenken. Veerle Boon heeft ons maw. erg goed geholpen! Merci! 

3. Ga op weekend. Misschien een vreemd advies. En misschien ook niet aangewezen als je helemaal alleen een zaak wil starten (alhoewel). Maar zo'n twee dagen weg van huis met alleen maar een computer, internet, een lege muur en veel post-its, dat helpt. Echt.

4. Lees. Ben je bang van een eigen website, experimenteren met Google Adwords of weet je niet welke content je in godsnaam moet vertellen? Weet dan dat je niet alles op eigen kracht moet doen. Surf het web eens rond voor zinvolle en behapbare boeken in jouw branche. We kunnen bijvoorbeeld de reeks 'in 60 minuten' van Frankwatching.nl aanraden. 

5. Zoek gelijkgestemde zielen. Beetje bang van alle dagen alleen aan je bureautje thuis? Dat hoeft helemaal niet. Kijk eens rond voor coworking plekken in je buurt. Vaak werken ze met "proefdagen", dan kan je eens checken of die formule je ligt. Wij kunnen het Bolwerk in Edegem bijvoorbeeld aanraden, omdat het niet altijd in 't stad hoeft te zijn. En er lopen in zo'n coworkingspaces heel wat anderen rond die net dezelfde onzekerheden hebben overwonnen, dus vragen staat vrij! 

En tenslotte, moeite met een naam of logo voor je bedrijf? Of nog ander advies nodig? Dan mag je ook gerust naar ons bellen. ;)

Yes, you can (en je gaat goeie punten scoren!). ;) 

Wees gegroet, 

Liesbeth & Liesbeth 

 

Schermafbeelding 2018-06-07 om 21.48.23.png