ondernemende mama les 18: mis deze expo niet!

Even iets helemaal anders. 

In onze eigen stad (we nemen hier een beetje vrijheid aangezien 't stad nog steeds in Mortsel schijnt te beginnen en één van ons twee woont in Wilrijk) vieren ze momenteel barok. Een ode aan het icoon en het genie dat Rubens was. En een toonmoment voor alle generaties na hem die zich hebben laten inspireren door de bombastische stijlperiode van weleer.

Dat zorgt voor wervelende expo's en hier en daar wat controverse. Remember de triomfboog in het Middelheimmuseum waar je onder een naakte, plassende man door kan wandelen. Perfect met kinderen te doen, trouwens. Toch met die van ons. Het enige effect was dat ze dringend pipi moesten doen. ;)

Gisteren ontdekten we in dat hele programma van het Antwerpse barokjaar nog een pareltje dat we graag met jullie delen. Voor het te laat is. Want de bijzondere expo "Michaelina, de leading lady van de barok." staat nog maar tot begin september in het MAS. Je moet je dus een beetje haasten. 

Haar verhaal spreekt tot de verbeelding. Een 17de eeuwse kunstenares die in een door mannen gedomineerde wereld haar eigen weg baande. Ze schilderde een heel indrukwekkend oeuvre bij elkaar met heel uiteenlopende werken waarbij je je kan verliezen in prachtige details. Het feit dat ze nog maar recent ontdekt werd en dat dit dus een eerste expo binnen de barokke schilderkunst is met een feministisch kantje vonden wij heel tof. De expo eindigt ook met een aantal iconische boeken en geschriften die het nadenken over gendergelijkheid in die periode illustreren. 

En ons bezoek was daarnaast ook een eerbetoon aan een ontzettend fijne, toffe vriend die begin dit jaar heel onverwacht en veel te jong stierf aan een oneerlijke ziekte. Hij stond mee in voor de communicatie rond deze expo. En hij zou heel fier geweest zijn op het uiteindelijke resultaat. Echt, Ben, je mag er zo fier op zijn!  

De sneak peak hierbij is een detail uit het schilderij "De opvoeding van Maria" van Michaelina Wautier. Symbolischer dan dat kon niet voor onze studio. ;)

Conclusie: ga naar 't MAS, het is de moeite! 

Wees gegroet,

Liesbeth & Liesbeth

 

 

Detail uit het schilderij "De opvoeding van Maria" door Michaelina Wautier. Gezien in het MAS in het kader van de expo "Michaelina, de leading lady van de barok." 

Detail uit het schilderij "De opvoeding van Maria" door Michaelina Wautier. Gezien in het MAS in het kader van de expo "Michaelina, de leading lady van de barok."